Piyanoya dair bilmek isteyebileceğiniz 10 ilginç gerçek

shutterstock_393236770

Enstrümanlar dünyasının biriciği piyano, 1698 yılında İtalya’da Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilir. Bunu yapmasının sebebi yumuşak ama yüksek sesli çalınabilen bir klavsen istemesidir. İcadına İtalyanca’da “yumuşak ve yüksek sesli” anlamına gelen “piyano-forte” adını verir.

Standart piyanonun 88 tuşu vardır.

Piyanoda 12 binin üzerinde parça bulunur, bunların 10 bini de hareket eder.

Piyano, birbirine yapıştırılmış binlerce tahta parçasından yapılmıştır, bunlar hem kabinin hem de çalım mekanizmasının oluşumu sağlar. Kullanılan diğer materyaller arasında keçe, güderi, kağıt, çelik, demir, bakır vardır.

Ortalama bir piyanoda yaklaşık 230 tel vardır. Bu tellerin her biri 74 kg gerilime sahiptir, bu da toplamda 18 ton çekme gücü demektir.

Yeni bir piyano, ilk sene, her mevsim birer kez olmak üzere toplam 4 kez akord edilmedir.Bundan sonraki yıllarda ise yılda en az 2 kez olmalıdır.

Dünyanın en büyük piyanosu kuyruklu Challen Konser piyanosudur. 4 metre uzunluğunda, 30 ton tel gerilimi ile ağırlığı 1 tondan fazladır.

Mozart, solo piyano için ilk eserini 5 yaşında yazmış.

Beethoven ilerleyen yaşında duyma yetisini kaybetmiş ama bu halde bile piyano çalmaya devam etmiş, çünkü müziğin titreşimini hissedebilmiş.

20 çocuğu olan Bach, Barok periyodun en bilindik bestecisidir.

kaynak: kallikids.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *