Çocukları piyano öğrencisi olan anne-babalar, kendileri eğer öncesinde hiçbir müzik aleti çalmamışlarsa, bu süreçte çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını bilemeyebilirler. Bu endişeyi duymak çok doğal. Öte yandan bu endişeyi bertaraf etmek çok kolay. Hiç müzik kulağınız olmasa da, sol anahtarının neye benzediğini dahi bilmeseniz de ebeveyn olarak çocuğunuzun müzik eğitiminde ona yardımcı olacak her türlü araç-gerece sahipsiniz. Belki de şimdi bu yazıyı okurken aklınızdan şu geçiyor: “Mümkün değil, elimle masada düzgün ritim bile yapamıyorum.” Oysa size temin ederiz ki bu MÜMKÜN! Size yapabileceğiniz pek çok şeyden 10 maddelik bir liste hazırladık. Bununla, çocuğunuzun piyano eğitimini hızlandıracak desteği sağlayabilirsiniz.
Yüksek Sesle Müzik Dinleyin!: Telefon, tablet ya da bilgisayarınızı hoparlöre bağlayın. Sevdiğiniz bir müziğin sesini evde herkesin duyabileceği şekilde açın. Bunu arabada, evde yemek yerken, temizlik yaparken ya da okula hazırlık sırasında uygulayın. Mümkün olduğunca bunu tekrarlayın. Dinlediğiniz müziğin çocuğunuzun öğrendiği/çaldıklarıyla uyumlu olmasına özen gösterin.
Piyano Alıştırması Diş Fırçalamak Gibi Olmalı : Çocuğunuza dişlerini fırçalamasını söylediğiniz kadar piyano çalışması gerektiğini de söylemelisiniz. Nasıl ki dişlerini her gün fırçalaması gerekiyorsa, piyanonun başına da her gün oturmalı.
Söylemekten Vazgeçmeyin “TEKRAR”: Çocuğunuz piyano çalışırken onu dinleyin ve alıştırmayı bitirdiklerinde onlardan tekrarlamalarını isteyin. Eğer çaldıkları kulağınıza çok doğru gelmiyorsa, muhtelemen doğru değildir. Dinlediğiniz müzikte bir gariplik olup olmadığını anlamak için müzisyen olmanıza gerek yok, kulağınız duyduğu şeyi ayırt edecektir. Eğer ihtiyaç duyuyorsanız, öğretmeninden yapması gereken alıştırmanın bir kaydını isteyin ve çocuğunuzun yaptığı şeyin aynısı olup olmadığını kontrol edin. Duyduğunuzun doğru olduğundan az ya da çok emin olana kadar, tekrarlatın.
Öğretmeni ile Benzer İfadeler Kullanın: Piyano öğretmeni ile sürekli iletişim halinde olun ve ondan tavsiyeler alın.
Meraklı olun! : Çocuğunuza çaldığı/çalıştığı parçalar ya da alıştırmalar ile ilgili sorular sorun. Nota kağıtlarındaki işaretlerin anlamlarını size öğretmesini isteyin. Cevabı önceden bilmenize gerek yok, amaç onları düşünmeye sevketmek.
Çocuğunuzla övünün! : Onu çalışırken gördüğünüzde ne kadar gururlandığınızı duyacağı şekilde sesli dile getirin.
Tam vaktinde derste olun! : Piyano dersine tam saatinde girmesini sağlayın. HER ZAMAN! Bu şekilde, çocuğunuz bunun ne kadar önemli olduğunun ayırdına varacaktır. Öte yandan, dersten tam olarak faydalanmasını sağlayacaktır.
İstikrarlı olun: Öğrenme sürecine mümkün olduğunca ara vermemeye çalışın. Elbette çocukların tatile ihtiyacı olacaktır ancak keyfi olarak verilen uzun aralar, çocukların yeniden piyanoya dönmelerini zorlaştırabilir. Ders almadığı uzun tatillerde dahi onu piyanonu başında oturması konusunda teşvik edin.
Evinizde sezon arası konseri düzenleyin: Güzel bir gösteri için sene sonunu beklemenize gerek yok. Sezon ortasında, öğrendiği şeyleri sergileyeceği ufak bir dinleti organize edin. Bunun için tanıdığın diğer çocukları da organizasyona davet edebilir, arkadaşları ile birlikte hazırlayacağı etkinlikte ona sorumluluk verebilirsiniz. İşlerin onun istemeyeceği “Hadi bakalım teyzelere çal” şeklinde gelişmemesine gayret edin.
Biraz çılgınlık yapmanın keyfini çıkarın: Çocuğunuza müzik tutkunuzu gösterin, hissettirin ve onun iyi çalabilmesi için çalışması gerektiğini en çılgın halinizle hissettirin. Örneğin, fasulye yemeği pişirirken, o çaldığında pişen fasulyenin daha lezzetli olduğunu söylemenin kimseye hiçbir zararı olmayacaktır.
Kaynak: thefameschoolblog.com